Применение омега-3-полиненасыщенных жирных кислот при коронарной болезни сердца, атеросклерозе и дислипопротеидемии


Д.М. Аронов 1, В.П. Лупанов 2

1 ФГБУ ГНИЦ профилактической медицины МЗ и СФ РФ, Москва; 2 НИИ клинической кардиологии им. А.Л. Мясникова ФГБУ РКНПК МЗ и СФ РФ, Москва
Настоящий обзор посвящен использованию длинноцепочечных ?-3 полиненасыщенных жирных кислот (?-3 ПНЖК) для лечения и вторичной профилактики атеросклероза, и дислипидемий. Анализируются результаты крупномасштабных клинических исследований, приводятся данные мета-анализов, подтверждающих благоприятное влияние ?-3 ПНЖК при атеросклерозе, особенно после перенесенного инфаркта миокарда, для коррекции и дислипопротеидемии и снижения нарушений ритма сердца.

Литература


1. Allender S, Scarborough P, Peto V, et al. European cardiovascular disease statistics, 2008 ed. European Heart Network, 2008.


2. Pyorala K, De Backer G, Graham I, et al. Prevention of coronary heart disease in clinical practice: recommendations of the Task Force of the European Society of Cardiology, European Atherosclerosis Society, European Society of Hypertension. Atherosclerosis 1994;110:121–61.


3. Reiner Z, Catapano AL, Backer G, et al. ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: the Task Force for the management of dyslipidaemias of the European Society of Cardiology (ESC) and the European Atherosclerosis Society (EAS). Eur Heart J 2011;32(14):1769–818.


4. Аронов Д.М., Лупанов В.П. Атеросклероз и коронарная болезнь сердца. М., 2009. 248 с.


5. Bang HO, Dyeberg J, Nielsen AH. Plasma lipid and lipoprotein pattern in Greenlandic West Coast Eskimos. Lancet 1971;1:1143–45.


6. Kromann N, Green A. Epidemiological studies in the Upernavir district, Greenland. Incidence ofsomet chronic disease 1950-1974. Acta Med Scand 1980;208(5):401–6.


7. Rodriguez BL, Sharp DS, Abbott RD, et al. Fish intake may limit the increase in risk of coronary heart disease morbidity and mortality among heavy smokers. The Honolulu Heart Program. Circulation 1996;94(5):952–56.


8. Kromhout D, Bosschieter EB, de Lezenne Coulander C. The inverse relation between fish consumption and 20-year mortality from coronary heart disease. N Engl J Med1985;312(19):1205–209.


9. Mangiapane EH. Diet, lipoproteins and coronary heart disease. Abiochemicrespective. Nottingham, 1999:180–203.


10. Перова Н.В. Омега-3 полиненасыщенные жирные кислоты в профилактике и лечении ишемической болезни сердца. М., 2006. 102 с.


11. Крыжановский С.А., Смоленский А.В., Вититнова М.Б. К вопросу о возможности использования омега-3-полиненасыщенных жирных кислот для профилактики внезапной спортивной смерти (краткий обзор литературы) // Терапевт 2010. № 12. C. 52–63.


12. Царегородцев Д.А., Гавва Е.М., Сулимов В.А. Омега-3 полиненасыщенные жирные кислоты в лечении заболеваний сердечно-сосудистой системы // Кардиология 2010. № 8. C. 47–53.


13. Liu S, Manson JE, Stampfer MJ, et al. Dietary glycemic load assessed by food-frequency questionnaire in relation to plasma high densitylipoprotein cholesterol and fasting plasma triacylglycerols in postmetnopausal women. Am JClin Nutr 2001;73;560–66.


14. de Logeril M, Salen P, Defaye P, et al. Dietary prevention of sudden cardiac death. Eur Heart J2002;23:277–85.


15. Wood DА, Riemersma RA, Butler S, et al. Linoleic and eicosapentaenoic acids in adipose tissue and platelets and risk of coronary heart disease. Lancet 1987;1:177–83.


16. Kromhout D, Giltay EJ, Geleijnse JM, for the Alpha Omega Trial Group. n-3 fatty acids and cardiovascular events after myocardial infarction. N Engl J Med 2010;363(21):2015–26.


17. Davidson MH, Stein EA, Bays HE, et al. Combination of prescription Omega-3 with Simvastatin (COMBOS) Investigators. Efficacy and tolerability of adding rescription omega-3 fatty acids 4g/d to simvastatin 40 mg/d in hypertriglyceridemic patients an 8-week, randomized, double-blind, plactbo-controlled study. Clin Ther 2007;29:1354–67.


18. Yokoyama M, Origasa H, Matsuzaki M, et al. Japan EPA lipid intervention study (JELIS) Investigators. Effects of eicosapentaenoic acid on major coronary events in hyperholesterolaemia patiens (JELIS): a randomized open-label, blinded endpoint analysis. Lancet2007;369:1090–98.


19. Saito Y, Yokoyama M, Origasa H, et al. JELIS Investigators, Japan. Effects of EPA on coronary artery disease in hypercholesterolemic patients with multiple risk factors: sub-analysis of primary prevention cases from the Japan EPA Lipid Intervention Study (JELIS). Atherosclerosis 2008;200:135–40.


20. Bair I, Abbott RD, Curb JD, Shin C. Intake of fish and ω-3 fatty acids and future risk of metabolic syndrome. J Am Diet Assoc 2010;110(7);118–26.


21. GISSI-Prevenzione investigators. Dietary supplementation with ω-3 polyunsatured fatty acids and vitamin E after myocardial infarction: results of the GISSI-Prevenzione trial. Lancet1999;354:447–55.


22. Stone NJ. The Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravvivenza nell’Infarto Miocardio (GISSI) – Prevenzione Trial on fish oil and vitamin E supplementation in myocardial infarction survivors. Curr Cardiol Rep 2000;2(5):445–51.


23. Marchioli R, Barzi F, Bomba E, et al. Early protection against sudden death by ω-3 polyunsatured fatty acids after myocardial infarction: time-course analysis of the results of the Gruppo Italiano per Io Studio della Sopravvivenza nell’Infarto Miocardico (GISSI) – Prevenzione. Circulation 2002;105(16):1897–903.


24. Rischio and Prevenzione Investigators. Efficacy of ω-3 polyunsaturated fatty acids and feasibility of optimizing preventive strategies on patients at high cardiovascular risk: rationale, design and baseline characteristics of the Rischio and Prevenzione study; a large randomised trial in general practice. Trials 2010;11: 68.


25. Моисеев С.В. Возможности использования омега-3 полиненасыщенных жирных кислот при сердечных аритмиях // Фарматека 2011. № 8. C. 14–20.


26. Curtis B, O’Keefe J. Autonomic tone as a cardiovascular risk factor: the dangers of chronic fight or flight. Mayo Clin Oroc 2002;47:45–54.


27. Streppel MT, Ocke MC, Boshuizen HC, et al. Long-term fish consumption and ω-3 fatty acid intake in relation to (sudden) coronary heart disease death: the Zutphen study. Eur Heart J 2008;29:2024–30.


28. He K, Song Y, Daviglus ML, et al Accumulated evidence on fish consumption and coronary heart disease mortality. A meta-analysis of Cohort studies. Circulation 2004;109; 2705–11.


29. 29.Van de Werf F, Bax J, Betriu A, et al. Management of acute myocardial infarction in patients presenting with persistent ST- segment elevation; the task force on the management of ST-segment elevation acute myocardial infarction of the European Society of Cardiology. Eur Heart J 2008;29 (23):2909–45.


30. ГромоваО.А., ТоршинИ.Ю., КалачеваА.Г, ГрачеваО.Н. Мировойопытомега-3 ПНЖК. Крупномасштабные клинические исследования омега-3 ПНЖК: об эффективности, доказательности и перспективах // Сердце 2011. Т. 10. № 5. C. 263–72.


31. Breslow JL. n-3 fatty acids and cardiovasculardisease. Am J Clin Nutr 2006;83(6):1477–82.


32. Marik PE, Varon J. Omega-3 dietary supplements and the risk of cardiovascular events: a systematic review. Clin Cardiol 2009;32(7):365–72.


33. БыловаН.А. Применениеω-3 полиненасыщенныхжирныхкислотвдополнениектерапиипациентов, перенесшихИМ (Randomized Trial of Omega-3 Fatty Acids on Modern Therapy) // Cердце 2011;10(1):55–9.


34. Mehta J, Lawson D, Saldeen T. Reduction in plasminogen activator inhibitor-1 (PAI-I) with omega-3 polyunsaturated fatty acid (PUFA) intake. Am Heart J 1988;116:1201–206.


35. Brown AJ, Roberts DC. Fish and fish oil intake: effect on haematological variables related to cardiovascular disease. Thromb Res 1991; 64:69–178.


36. Von Schacky C. Dietary omega-3 fatty acids and human growth factor and cytokine gene expression. EurHeartJ 2001;3(SupplD):D50–D2.


37. Cогласованное мнение экспертов о роли этиловых эфиров ω-3 полиненасыщенных жирных кислот 90 % для лечения и профилактики ХСН. Заключение совещания экспертов (июнь 2011 года) // Сердечная недостаточность 2011. № 12(4). С. 250–53.


Об авторах / Для корреспонденции


Аронов Д.М. – д.м.н., проф. ГБУ ГНИЦ профилактической медицины МЗиСФ РФ. E-mail: aronovdm@mail.ru;
Лупанов В.П. – д.м.н., проф. НИИ клинической кардиологии им. А.Л. Мясникова ФГБУ РКНПК МЗиСФ РФ. E-mail: lupanovvp@mail.ru


Похожие статьи


Бионика Медиа